Winterfeestentocht


Voormalige spoorlijn

De Winterfeestentocht leidt je langs weilanden, dreven, bossen, vijvers en cultureel erfgoed in de streek van Sijsele-Damme. Je kan kiezen tussen 4 wandelroutes van 6 km, 12 km, 15 km en 18 km. Het tracé van de spoorweg maakt ook deel uit van de wandelroutes.

Info

Wandelroute: 6 km, 12 km, 15 km, 18 km

Sijsele werd vroeger doorkruist door de spoorlijn 58 tussen Brugge en Maldegem. Deze lijn werd aangelegd in 1862 en in juni 1863 in gebruik genomen. De lijn was toen eigendom van de spoorwegmaat

Bij de oprichting van de legerkazerne in 1951 werd er een goederenspoor naar de kazerne voorzien. Maar omdat de spoorverbinding tussen Brugge en Gent via Aalter groeide werd deze lijn minder gebruikt. Daardoor werd in 1959 het reizigersverkeer gestopt en later dat jaar ook het goederen verkeer. Begin jaren ’60 werd de spoorlijn opgebroken. Door het toenemende passagiersverkeer zijn er nog plannen geweest om de spoorverbinding terug aan te leggen, maar zover is het nooit gekomen. In de jaren ’80 werd een fietspad aangelegd. Vandaag is de spoorlijn eigendom van provincie West-Vlaanderen die ook instaat voor het onderhoud. Het is een prachtige wandel- en fietsroute. De fietsroute Abdijenroute volgt grotendeels dit tracé.

Tussen Maldegem en Eeklo is er een een enkelspoor dat dienst doet als museumlijn. In de site aan het station in Maldegem is sinds eind jaren ’80 het Stoomcentrum gevestigd. Zij staan in voor het onderhoud en de uitbating van de museumlijn waar je kan meerijden met een authentieke stoomtrein.

Tussen Eeklo en Gent is er een enkelspoor dat uitgebaat wordt door de NMBS. Daarop rijden dieseltreinen voor passagiers met een vaste uurregeling.

Ligging
Wandelroutes bekijken en downloaden

Start:
Zaal De Kring
Dorpsstraat 122
8340 Sijsele

Datum:
Zondag 11 december 2022

Tijdstip start:
8u00 - 15u00

Wandelroutes:
6km, 12km, 15km, 18km

Inschrijfgeld:
Leden: 1,5€
Niet-leden: 3,0€