Winterfeestentocht


Ryckevelde bos

De Winterfeestentocht leidt je langs weilanden, dreven, bossen, vijvers en cultureel erfgoed in de streek van Sijsele-Damme. Je kan kiezen tussen 4 wandelroutes van 6 km, 12 km, 15 km en 18 km. Het Ryckevelde bos is een mooi bosgebied op de wandelroutes.

Info

Wandelroute: 15 km, 18 km

Het Ryckevelde bos vormt een grote groene long ten oosten van Brugge op grondgebied van Assebroek, Oedelem en Sijsele. Oorspronkelijk bevonden zich hier dorre zandruggen van een vroeger duinengebied. Dit is nog duidelijk merkbaar aan de huidige ondergrond. Er werd hier niet aan landbouw gedaan omdat deze grond onvoldoende vruchtbaar is. Daarom werd het huidige bos aangeplant in de 18de en 19de eeuw. Een aantal gebieden in het bos zijn recent helemaal gerooid voor de aanplanting van nieuwe jonge bomen. Het bos werd begin jaren 2000 uitgebreid naar de Maalse Steenweg waarin een hondenweide met vijver aangelegd werd.

Het wandeltraject gaat langs de heemtuin. Deze werd in 1999 aangelegd en geopend. Het bevat een wandelroute van 1,3 km met de typische landschapselementen en de biotopen van de arme zandgronden die de streek kenmerken.

In het Ryckevelde bos bevindt zich ook het kasteel van Ryckevelde (vroegere Europacentrum) en het oud kasteel van Ryckevelde. Daarbij is er ook een vijver die vogels aantrekt. Deze kastelen liggen op het wandeltraject en kan je met je eigen ogen bewonderen.

Ligging
Wandelroutes bekijken en downloaden

Start:
Zaal De Kring
Dorpsstraat 122
8340 Sijsele

Datum:
Zondag 11 december 2022

Tijdstip start:
8u00 - 15u00

Wandelroutes:
6km, 12km, 15km, 18km

Inschrijfgeld:
Leden: 1,5€
Niet-leden: 3,0€