Winterfeestentocht


Paard van Viven

De Winterfeestentocht leidt je langs weilanden, dreven, bossen, vijvers en cultureel erfgoed in de streek van Sijsele-Damme. Je kan kiezen tussen 4 wandelroutes van 6 km, 12 km, 15 km en 18 km. Het standbeeld met het paard van Viven één van de bezienswaardigheden langs de wandelroutes.

Info

Wandelroute: 12 km, 15 km, 18 km

Vivenkapelle is een gehucht en maakte oorspronkelijk deel uit van de gemeente Sint-Kruis. In 1971 fuseerde stad Brugge met een groot aantal buurgemeenten waaronder Sint-Kruis. Dus ook Vivenkapelle maakte daarbij voortaan deel uit van groot-Brugge. Maar vanaf 1977 ontstond groot-Damme met de fusie van de gemeenten Damme, Sijsele, Moerkerke, Sint-Rita, Oostkerke, Hoeke, Lapscheure en Vivenkapelle. Dit gehucht hoorde dus niet langer toe aan groot-Brugge. De reden was dat groot-Damme met Vivenkapelle de drempel van 10.000 inwoners haalde om voor subsidies in aanmerking te komen.

Typerend voor dit kleine gehucht is ongetwijfeld het beeld van het paard op het Bradericplein. Dit kunstwerk is in brons gemaakt door kunstenaar Jef Claerhout. Het werd ingehuldigd in het jaar van de fusie met Damme in 1977. Het paard kijkt weemoedig met het hoofd naar Sint-Kruis en staat met de kont naar Sijsele. Sijsele was het politiek zwaartepunt van groot-Damme.

Kunstenaar Jef Claerhout vervaardigde ook andere kunstwerken in Damme zoals het bronzen beeld van Tijl Uilenspiegel in Damme. Kenmerkend voor Claerhout was het gebruik van messing, waaruit de gelaste beelden geconstrueerd werden. Hij maakte vaak fabelachtige wezens gebaseerd op mythologie en science-fiction. De kunstenaar is geboren in Tielt en verhuisde in de jaren 1980 naar Oedelem. Jef Claerhout overleed op 10 augustus 2022 op 84-jarige leeftijd.

Ligging
Wandelroutes bekijken en downloaden

Start:
Zaal De Kring
Dorpsstraat 122
8340 Sijsele

Datum:
Zondag 11 december 2022

Tijdstip start:
8u00 - 15u00

Wandelroutes:
6km, 12km, 15km, 18km

Inschrijfgeld:
Leden: 1,5€
Niet-leden: 3,0€