Winterfeestentocht


Gewestweg N9

De Winterfeestentocht leidt je langs weilanden, dreven, bossen, vijvers en cultureel erfgoed in de streek van Sijsele-Damme. Je kan kiezen tussen 4 wandelroutes van 6 km, 12 km, 15 km en 18 km. De gewestweg N9 is een belangrijke verbindingsweg die bijgedragen heeft tot de groei van de gemeente Sijsele.

Info

Wandelroute: 15 km, 18 km

Deze gewestweg werd in 1769 aangelegd tussen Brugge en Gent. Het traject loopt via Sint-Kruis, Sijsele, Maldegem, Eeklo, Waarschoot en Lovendegem. In 1778 werden de werken van deze lange verbindingsweg voltooid.

Dit was een typische 18de-eeuwse steenweg waarvan er verschillende aangelegd werden in die periode. Bedoeling was om ons wegennet te verbeteren. Deze wegen bevatten kaarsrechte stukken met zicht op de kerktoren, zoals dit deel. De straat werd geplaveid met kasseistenen (vandaar de huidige naam ‘Bruggesteenweg’). Toen werd er nog geen asfalt gebruikt en waren veel wegen nog onverhard. De rijbaan had een ruime breedte van 14 tot 16 m. Daardoor konden wagens en karren elkaar passeren en inhalen. Langs beide zeiden was een strook aarde, een gracht en een bomenrij.

In de jaren 1960 onderging deze weg een grondige vernieuwing door het sterk toenemende autoverkeer. De kasseistenen werden overgoten met asfalt. Deze weg kreeg 3 rijstroken en werd verbreed met een parkeerstrook en fietspad aan beide zijden. De bomen aan de zijkanten werden hiervoor gerooid en de gracht werd gedempt.

Het toenemende verkeer trok winkels en bedrijven aan die zich vestigden langs of vlakbij de gewestweg. Door de betere bereikbaarheid, winkels, werkgelegenheid en ligging vlakbij Brugge werd Sijsele een aantrekkelijke gemeente om in te wonen. Er werden dan ook vele grote woonwijken in de jaren 1970 en 1980 aangelegd.

Op de weg met 3 rijstroken was de middenstrook een inhaalstrook voor beide richtingen. Door het beperkt aantal bochten en hindernissen was er ook vaak overdreven snelheid. Dit resulteerde in veel zware en dodelijke auto-ongevallen. Onder meer daarom werd deze weg in 2002 heraangelegd. Er werden nieuwe rioleringen voorzien, een nieuwe asfaltlaag en bomen in de middenstrook. Het gedeelte richting Brugge is nog één van de laatste delen waar er nog 3 rijstroken zijn. Later werden er in de richting van Brugge bomen geplant in plantbakken in de parkeerstrook (zoals oorspronkelijk).

In 2020 en 2021 heeft Elia onder het middenvak van de gewestweg vanuit Brugge tot het kruispunt met de Vossenberg nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels gelegd. Bij die werken kon je zien dat de huidige asfaltlaag gegoten is op de oorspronkelijke kasseistenen. Na die werken werd het asfalt in de middenstrook en één zijkant opnieuw gegoten.

Aan de kruising van de voormalige spoorwegbedding en de gewestweg zijn er plannen voor de aanleg van parkeerplaats met laadpalen voor elektrische wagens, een nieuwe bushalte en fietsenstalling. Deze plannen zitten momenteel nog in een ontwerpfase.

Ligging
Wandelroutes bekijken en downloaden

Start:
Zaal De Kring
Dorpsstraat 122
8340 Sijsele

Datum:
Zondag 11 december 2022

Tijdstip start:
8u00 - 15u00

Wandelroutes:
6km, 12km, 15km, 18km

Inschrijfgeld:
Leden: 1,5€
Niet-leden: 3,0€