Winterfeestentocht


Broederklooster

De Winterfeestentocht leidt je langs weilanden, dreven, bossen, vijvers en cultureel erfgoed in de streek van Sijsele-Damme. Je kan kiezen tussen 4 wandelroutes van 6 km, 12 km, 15 km en 18 km. Het Broederklooster in het neogotisch complex in Vivenkapelle ligt langs een aantal wandelroutes en is een rustpost.

Info

Wandelroute: 12 km, 15 km, 18 km

Het Broederklooster in Vivenkapelle maakt deel uit van het neogotisch complex. Dit omvat de kerk, pastorie, jongensschool en meisjesschool. Deze werden in opdracht van de plaatselijke mecenassenfamilie Verhulst in Vivenkapelle gerealiseerd. Tussen 1860 en 1863 werden 2 vleugels gebouwd die loodrecht op de straat staan voor een jongensschool met bijhorend klooster voor de broeders die er lesgeven. In diezelfde periode werd er ook een meisjesschool met zusterklooster vlakbij gebouwd en werd de kapel uitgebouwd naar de huidige kerk.

Door het groeiend aantal leerlingen werd in 1879 een nieuwe vleugel gebouwd langs de straatzijde die de 2 bestaande vleugels verbindt. Vivenkapelle had oorspronkelijk een kapel (vandaar de dorpsnaam). Door de bouw van het neogotisch complex werd het in 1885 erkend als parochie door het bisdom van Brugge.

In 1960 sluit het broederklooster en wordt er geen les meer gegeven door broeders maar door leerkrachten. In 1970 fuseren de jongensschool en meisjesschool (die ook deel uitmaakt van het neogotisch complex) en wordt er les gegeven in de gebouwen van de meisjesschool. De school maakt deel uit van scholengroep Olva uit Assebroek en trekt ook heel wat leerlingen uit de buurgemeenten.

In 1988 koopt Stad Damme het gebouw van het Broederklooster. Het onderging een grondige restauratie. Het is nu een ontmoetingscentrum waarbij Damse verenigingen en inwoners de zaal kunnen huren voor private of openbare evenementen. Het volledige complex met Broederklooster, kerk en de huidige basisschool is beschermd als monument.

Het Broederklooster is een rustpost voor de wandeltocht op de routes van 10 km, 15 km en 20 km. Aan de ingang is er een opstapje van 3 trappen waardoor het moeilijker toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Ligging
Wandelroutes bekijken en downloaden

Start:
Zaal De Kring
Dorpsstraat 122
8340 Sijsele

Datum:
Zondag 11 december 2022

Tijdstip start:
8u00 - 15u00

Wandelroutes:
6km, 12km, 15km, 18km

Inschrijfgeld:
Leden: 1,5€
Niet-leden: 3,0€